Najchutnejšie knedličky sveta 1. časť

The most delicious dumplings in the world, part 1

Cuisine is one of the best ways to get to know the culture and traditions of other countries. There are many dishes in our world that leave an unforgettable impression with their taste, aroma and appearance. From spicy Asian curries to rich European desserts, our planet is full of delicacies that are worth trying. In this article, we will take a look at some of the most delicious dishes in the world that are guaranteed to awaken your taste buds and senses.

Xiaolongbao

Podávané v bambusových košíkoch na páre, xiaolongbao vyzerajú inak ako iné druhy čínskych knedlíkov, keďže kožka je zhromaždená a pripnutá na vrchu namiesto zloženej na polovicu.

Xiaolongbao sú tiež jedinečné v tom, že okrem tradičnej výplne z bravčového mäsa je do knedlíka zložený malý kúsok aspiku, ktorý sa rozpúšťa pri pare.

Vďaka vývaru zostáva výplň vlhká a plná chuti.

knedla

Ravioli

Taliansko je samozrejme globálnym domovom plnených cestovín a ravioli je jedny z najznámejších – sú tak známe, že boli exportované po celom svete.

Ravioli – rovnako ako ďalšie talianske plnené cestoviny – môžu byť naplnené čímkoľvek od mäsa cez syr až po zeleninu, alebo ich kombináciou.

Ak však poznáte iba ravioli  spracované v konzervách alebo mrazené, známe u lenivých vysokoškolákov, napravte to čo najskôr. Najlepšie cestou do Ríma.

ravioly

Sichuan spicy wonton

Pikantné čínske knedličky Sichuan, známe ako chao shou, prichádzajú na stôl zaliaté v pikantnom chilli oleji ochutenom s ichuanovým korením a čiernym octom.

Chao shou sú varené a tie najlepšie exempláre sú také klzké, že sú takmer nemožné zdvihnúť ich čínskymi paličkami.

Kombinácia chutného mäsa, hladkej kožky knedlíčkov a jazyku umŕtvujúcej omáčky zabezpečuje ten najpríjemnejší upchatý nos, aký ste kedy mali.

čínske-jedlo

Manti

Manti pochádzajú z Strednej Ázie – konkrétne sa jedávajú v krajinách ako Turecko, severozápadná Čína, Azerbajdžan a Kazachstan – a sú veľmi úzko spojené s východoázijskými variantmi knedlíkov.

Adoptované Turkami, ktorí cestovali cez Strednú Áziu počas Mongolskej ríše, môžu byť tieto knedličky naplnené jahňacím, hovädzím, prepelicím alebo kuracím mäsom – alebo môžu zostať prázdne.

Turecké manti sa podávajú s jogurtom a dochucujú sa červeným korením a rozpusteným maslom.

plnene-knedlicky-manty

Bryndzové halušky

Národným jedlom na Slovensku sú bryndzové halušky, čo je jedlo zo zemiakov podávané s bryndzou, slovenským ovčím syrom, a posypané slaninou alebo oškvarkami.

bryndzove-halusky

Siomay

Parný rybací knedlík podávaný so zeleninou a arašidovou omáčkou, siomay, sa považuje za indonézsku verziu čínskych knedlíkov shumai, ktoré sa tradične nachádzajú v kantónskych reštauráciách dim sum.

Adoptované z čínsko-indonézskej kuchyne, najpopulárnejšia variácia siomay sa nachádza v Bandungu. Najlepší spôsob, ako ochutnať tieto knedlíky, je od pouličného predajcu vozíčkujúceho parník na svojom bicykli.

siomay

Inšpirované článkom zo stránky CNN travel.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *