Najchutnejšie knedličky sveta 1. časť

Najchutnejšie knedličky sveta 1. časť

Kuchyňa je jedným z najlepších spôsobov, ako spoznať kultúru a tradície iných krajín. V našom svete existuje množstvo jedál, ktoré svojou chuťou, vôňou a vzhľadom zanechávajú nezabudnuteľný dojem. Od pikantných ázijských kari po bohaté európske dezerty, naša planéta je plná lahôdok, ktoré stojí za vyskúšanie. V tomto článku sa pozrieme na niektoré z najchutnejších jedál sveta, ktoré zaručene prebudia vaše chute a zmysly.

Xiaolongbao

Podávané v bambusových košíkoch na páre, xiaolongbao vyzerajú inak ako iné druhy čínskych knedlíkov, keďže kožka je zhromaždená a pripnutá na vrchu namiesto zloženej na polovicu.

Xiaolongbao sú tiež jedinečné v tom, že okrem tradičnej výplne z bravčového mäsa je do knedlíka zložený malý kúsok aspiku, ktorý sa rozpúšťa pri pare.

Vďaka vývaru zostáva výplň vlhká a plná chuti.

knedla

Ravioli

Taliansko je samozrejme globálnym domovom plnených cestovín a ravioli je jedny z najznámejších – sú tak známe, že boli exportované po celom svete.

Ravioli – rovnako ako ďalšie talianske plnené cestoviny – môžu byť naplnené čímkoľvek od mäsa cez syr až po zeleninu, alebo ich kombináciou.

Ak však poznáte iba ravioli  spracované v konzervách alebo mrazené, známe u lenivých vysokoškolákov, napravte to čo najskôr. Najlepšie cestou do Ríma.

ravioly

Sichuan spicy wonton

Pikantné čínske knedličky Sichuan, známe ako chao shou, prichádzajú na stôl zaliaté v pikantnom chilli oleji ochutenom s ichuanovým korením a čiernym octom.

Chao shou sú varené a tie najlepšie exempláre sú také klzké, že sú takmer nemožné zdvihnúť ich čínskymi paličkami.

Kombinácia chutného mäsa, hladkej kožky knedlíčkov a jazyku umŕtvujúcej omáčky zabezpečuje ten najpríjemnejší upchatý nos, aký ste kedy mali.

čínske-jedlo

Manti

Manti pochádzajú z Strednej Ázie – konkrétne sa jedávajú v krajinách ako Turecko, severozápadná Čína, Azerbajdžan a Kazachstan – a sú veľmi úzko spojené s východoázijskými variantmi knedlíkov.

Adoptované Turkami, ktorí cestovali cez Strednú Áziu počas Mongolskej ríše, môžu byť tieto knedličky naplnené jahňacím, hovädzím, prepelicím alebo kuracím mäsom – alebo môžu zostať prázdne.

Turecké manti sa podávajú s jogurtom a dochucujú sa červeným korením a rozpusteným maslom.

plnene-knedlicky-manty

Bryndzové halušky

Národným jedlom na Slovensku sú bryndzové halušky, čo je jedlo zo zemiakov podávané s bryndzou, slovenským ovčím syrom, a posypané slaninou alebo oškvarkami.

bryndzove-halusky

Siomay

Parný rybací knedlík podávaný so zeleninou a arašidovou omáčkou, siomay, sa považuje za indonézsku verziu čínskych knedlíkov shumai, ktoré sa tradične nachádzajú v kantónskych reštauráciách dim sum.

Adoptované z čínsko-indonézskej kuchyne, najpopulárnejšia variácia siomay sa nachádza v Bandungu. Najlepší spôsob, ako ochutnať tieto knedlíky, je od pouličného predajcu vozíčkujúceho parník na svojom bicykli.

siomay

Inšpirované článkom zo stránky CNN travel.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *