Vitajte v druhej časti našej série o najchutnejších knedlíčkoch sveta! Ak ste už čítali prvú časť, iste viete, že svetová kuchyňa je plná prekvapení a lahôdok, ktoré stoja za vyskúšanie. V druhej časti sa ešte hlbšie ponoríme do rozmanitosti jedál z rôznych kútov sveta. Od exotických ázijských špecialít po bohaté európske pochúťky, pripravte sa na ďalšiu dávku gastronomických zážitkov. Sledujte nás, ako objavujeme chuťové poklady z rôznych kultúr a tradícií.
Krevety wonton
Krevety wonton na spôsob Hongkongu sú hustá knedľa s krevetami a mletým bravčovým mäsom. Bežne sa podáva s tenkými vaječnými rezancami alebo samostatne vo vývare z morských plodov.
Lokálne sa často vedú vášnivé diskusie o najlepších krevetových knedlíčkoch, ale nikdy nie je spor o ich hlavnom mieste v hongkonskej strave.
Pierogi (pirohy)
Pierogi pochádzajú zo strednej a východnej Európy a najčastejšie sú najčastejšie považované za poľské.
Tieto knedle môžu byť plnené zemiakmi, mletým mäsom, syrom, ovocím alebo kyslou kapustou. Zvyčajne sa varia a potom opekajú na panvici v masle s cibuľou.
Modak
Modak je sladkosť z Maháráštry, ktorá sa ponúka Pánovi Ganešovi počas Ganesh Chathurthi, sviatku venovaného jemu každý rok medzi augustom a septembrom.
Tento knedlíček v tvare slzy je vypracovaný z ryžovej múky a naplnený kokosom a jaggery – nerafinovaným celým trsteným cukrom.
Dushbara
Tieto azerbajdžanské knedle sú naplnené jahňacím alebo hovädzím mäsom a zvyčajne podávané v bujóne.
Podobne ako najkompaktnejšie talianske cestoviny, aj tieto sú ručne skladané, čo je proces zložitejší kvôli ich malým rozmerom. Soľ a cesnaková omáčka to dokonale dopĺňa s dodatočnou pikantnosťou.
Kartoffelknoedel
Kartoffelknoedel, alebo zemiakové knedle, sa nachádzajú po celom Nemecku a zvyčajne sprevádzajú mäsové jedlá.
Bavorská variácia kombinuje surové aj uvarené zemiaky, naplnené kôrkou alebo náplňou z chleba.
Coxinha
Toto je populárne pouličné jedlo v Brazílii: silné kuracie knedle, vyrobené z vyprážaného cesta s roztrhaným kuracím mäsom v strede.
Tvarujú sa vo forme slzy, pravdepodobne aby pripomínali kuracie stehno – jedlo bolo pôvodne vyrobené z mäsa stehna. Niektorí pridávajú zemiaky do cesta pred vyprážaním, pre dodatočnú sacharidovú silu.