Najchutnejšie knedličky sveta 3. časť

Najchutnejšie knedličky sveta 3. časť

Prečítajte si 3. časť našej sérii o najchutnejších jedlách sveta! Po tom, čo sme vám v predošlých častiach ukázali exotické pokrmy z rôznych kútov sveta, sme pripravení na ďalšiu dávku gastronomických zážitkov. V tejto časti sa vydáme na ďalšiu kulinárnu výpravu a objavíme nové knedličky, ktoré nám ponúka svetová kuchyňa.

 

Pelmeni

Pelmeni sú ruské knedle zo Sibíra, pravdepodobne zavedené do ruskej kuchyne Mongolmi.

Podobne ako čínske jiaozi, turecké manti a východoeurópske pierogi, pelmeni sa vyznačujú hrúbkou cesta knedlíka.

Pelmeni môžu byť plnené čímkoľvek od mäsa cez huby až po syr, ale nikdy nie čímkoľvek sladkým.

pelmeni

Dim sim

Niektorí puristi knedlíkov tvrdia, že austrálsky dim sim je len zdeformovanou verziou čínskych knedlíkov.

Ale my hovoríme, že ak má knedlík fanúšikov stojacich v rade, je to dobrý knedlík.

Dim sim je kombináciou mäsa alebo rýb zmiešaných s kapustou a zabalených do obalu. Môže byť uvarený na pare, vyprážaný alebo grilovaný a zvyčajne je oveľa väčší ako čínsky knedlík.

Dim simy zvyčajne chutia po zázvorove – to je charakteristický rys západných čínskych kuchýň, ktoré sa nachádzajú v Austrálii, Severnej Amerike a Európe.

dim sum

Brik

Slovo „brik“ sa má údajne odvíjať z turečtiny, ale ide o úplne tuniské knedlíčky, hlboko vyprážané trojuholníkové pochúťky, často s vajíčkom vloženým dovnútra pre dodatočnú šťavnatosť. Môže byť plnený tuniakom, harissou a petržlenom, alebo čímkoľvek od kaparov cez syr a mäso.

brik

Banh bot loc

Banh bot loc sú vietnamské knedle s bravčovým mäsom a krevetami, pričom obal je vyrobený z tapiokovej múky.

Po uvarení sa tapioková múka stáva čírou, čo dáva knedličke jej vzhľad a obalu žuvaciu textúru.

Existujú dva hlavné varianty: zabalené v banánových listov a varené na pare alebo uvarené vo vode.

bahn-bot-loc

Empanada

Ak ste niekedy boli v Argentíne (alebo v susedných latinskoamerických krajinách), takmer isto ste jedli empanadu: cesto plnené mäsom, rybou alebo inými náplňami, pečené alebo vyprážané.

V Argentíne záležia tradičné náplne od miesta, kde sa nachádzate – napríklad v Mendoze sa do náplne často pridávajú olivy. Zvyčajne však máte na výber z mäsa – kurča a hovädzie sú klasikou.

empanada

Inšpirované článkom zo stránky CNN travel.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *