Prichádza 4. diel série o najchutnejších knedlíčkoch sveta! Tentoraz sa ponoríme ešte hlbšie do tajov kulinárskeho sveta a objavíme lahôdky, ktoré možno ešte nepoznáte.
Tangyuan
Tangyuan je čínsky dezert – ryžové guľôčky vyrobené z lepkavej ryžového múky obsahujúce sladkú náplň, ako sú mleté arašidy alebo čierna sezamová pasta, a podávané v miske so sladkou polievkou alebo obalené v mletých arašidoch.
Niektoré tangyuan sú podávané ako menšie, nenaplnené ryžové guľôčky v polievke z cukrového trstinového cukru.
V maloobchodoch s dezertmi po celom Hongkongu sa tangyuan podávajú s ľadovou zmrzlinou, zdobené kvapkou sirupu.
Kuracie knedlíčky
Kuracie mäso s knedľami je pravdepodobne vrcholom južoamerického comfort foodu v Spojených štátoch.
Kurací vývar je jedlom, ktoré sa nachádza po celom svete, ale pridaním knedlíkov dostane vývar niečo navyše.
Americké knedle sú zvyčajne zmesou múky, rastlinného tuku a mlieka – v tomto prípade priamo vhodné do kuracieho vývaru. Vývar môže byť čistý kurací vývar alebo zahustený múkou alebo smotanou.
Kimchi mandu
Mandu, kórejské verzia knedlíkov, sú bližšie príbuzné manti, ktoré sa nachádzajú v stredoázijskej kuchyni, než k čínskym alebo japonským knedlíkom.
Mandu sú často zložené do kruhovitých tvarov, technika, ktorá sa zriedka nachádza v čínskej kuchyni.
Tak ako je kimči bežné v Kórei, bolo pravdepodobne nevyhnutné, aby niekde po ceste niekto nakrájal kimči a vložil ho do knedlíka.
Canederli
Keď sa zimné noci blížia a teploty klesajú, čo by mohlo byť lepšie ako knedlička veľkosti golfovej loptičky vyrobená z chleba, plnená vecami ako speck (druh udenej šunky), syrom a cibuľou, zapiť to fľašou piva?
Taliani sa hrnú do Alto Adige, autonómnej oblasti na severe krajiny, ktorá bola súčasťou rakúskeho Tirolska, kým sa nepripojila k Taliansku počas fašizmu, za týmito tradičnými tyrolskými knedličkami. Zjedzte ich v bujóne alebo si objednajte tanier (niektoré reštaurácie ponúkajú „lety“ canederli s rôznymi náplňami). Len buďte opatrní – sú obrovské a pravdepodobne zistíte, že vaše oči sú oveľa väčšie ako váš žalúdok.
Bawan
Bawan je taiwanské pouličné občerstvenie, ktoré sa často nachádza na nočných trhoch po celom ostrove.
Priehľadný obal vyrobený z ryžovej múky, kukuričného škrobu a škrobu z batátov drží plnku z mäsa, bambusových výhonkov a húb. Bawan sa podáva so sladkou a slanou omáčkou.
Knedličky sa najprv uvaria na pare a potom opražia, aby sa zabránilo vysušeniu obalu.
Momo
Momo sú knedličky, ktoré sa nachádzajú v severoindických, nepálskych a tibetských kuchyniach. Môžu byť plnené mäsom, zeleninou alebo syrom a zvyčajne sa podávajú s omáčkou na báze paradajok.
Podnikaví nepálski predajcovia v Kathmandu tiež začali napĺňať momos so Snickers a Mars čokoládami, najmä v oblastiach často navštevovaných turistami.