Rastlinné mlieko sa stalo populárnou alternatívou k tradičnému kravskému mlieku, a to nielen pre tých, ktorí preferujú vegánsky životný štýl, ale aj pre tých, ktorí hľadajú zdravšiu alternatívu. S týmto trendom súvisí aj otázka, či je rastlinné mlieko výhodnejšie z hľadiska ceny.
Je rastlinné mlieko lacnejšie na výrobu?
Mnohí si myslia, že výroba rastlinného mlieka doma môže byť lacnejšia možnosť oproti kúpe hotového v obchode. Preto som sa rozhodol skúsiť vyrobiť si vlastné rastlinné mlieko a porovnať náklady s cenou mlieka dostupného v obchode.
Rastlinné mlieka som konzumoval ešte predtým, ako sa stali trendom. Kvôli alergii na mlieko od narodenia som v minulosti ťažko hľadal bezmliečne náhrady. Jedinou vhodnou voľbou pre moje cereálie bol špecifický druh sójového mlieka, ktoré malo hustú a jemne sladkú sivú konzistenciu. Mne to však nevadilo, keďže som nevedel o žiadnych iných možnostiach.
Možnosti rastlinných mliek sa v porovnaní s minulosťou výrazne rozšírili. Tento nárast popularity vyvolal aj diskusie, ako napríklad nedávne rozhodnutie EÚ zakázať označovanie takýchto výrobkov ako mliečnych.
Proces výroby rastlinného mlieka
Na začiatok som si zvolil niekoľko druhov semienok a orechov, ktoré sú často používané na výrobu rastlinného mlieka, ako napríklad mandle, lieskové orechy a sójové bôby. Prekvapivo som zistil, že cena týchto surovín sa pomerne líši v závislosti od oblasti a sezóny.
Po nákupe surovín som sa pustil do výroby rastlinného mlieka doma. Proces bol pomerne jednoduchý a zahŕňal namočenie a rozmixovanie surovín s vodou. Výsledkom bol krémovitý nápoj s jemnou chuťou, ktorý bol nielen chutný, ale aj zdravý.
Po porovnaní nákladov na suroviny a spotrebovaný čas som dospel k záveru, že výroba rastlinného mlieka doma môže byť síce zábavným a zdravým spôsobom, ako si dopriať rastlinný nápoj, ale z hľadiska nákladov to nemusí vždy byť lacnejšia alternatíva. V niektorých prípadoch sa môže oplatí kúpiť hotové rastlinné mlieko v obchode, najmä ak sú suroviny drahé alebo ak nemáte k dispozícii čas na výrobu.
V závere som si uvedomil, že rozhodnutie medzi výrobou domáceho rastlinného mlieka a jeho kúpou v obchode závisí od individuálnych preferencií a priorít. Bez ohľadu na to, či sa rozhodnete vytvoriť si vlastné mlieko alebo si ho kúpiť v obchode, dôležité je, že máte možnosť vybrať si zdravšiu alternatívu pre seba a svoju rodinu.
Bonus: Konope ako zmena hry
Rozhodol som sa vykonať experiment s konope, ktoré sa považuje za symbolické ,,dieťa“ kultúry hippies. Jeho získanie si však vyžadovalo viac úsilia, pretože som musel ísť do väčšieho supermarketu namiesto môjho bežného miestneho. Preto konope nie je pohodlná voľba. V minulosti som si všimol, že konopné mlieko býva riedke a má zvláštnu príchuť. To podnietilo moju zvedavosť, či by som mohol zlepšiť chuť tým, že si ho vyrobím sám doma.
Chuť ale nebola vôbec dobrá. Pri ďalšom pokuse plánujem pridať vanilkový extrakt a niekoľko ďatlí, aby som vyvážil prirodzenú orechovú chuť. Prekvapivo, proces prípravy bol bezproblémový – nebolo potrebné žiadne cedenie ako pri iných orechoch. Semienka, vodu a soľ som jednoducho mixoval jednu minútu.