Follow us on social media

Instrid is an independent digital media outlet that was born out of the need to bring readers what is often missing from traditional news channels – broader context, interesting facts from the world, overlooked topics and an original perspective on current events. We focus on high-quality, engaging content that offers readers more than just superficial headlines.

Číne sa znova podarilo pristáť na odvrátenú stranu Mesiaca. Tentokrát získali aj vzorky horniny

Mesiac – jediná prirodzená družica našej planéty – udivovala ľudí odnepamäti. Napriek tomu sme dobre oboznámení len s jednou jeho stranou. Tá druhá, odvrátená, je v súčasnosti stále málo prebádaná, kvôli čomu máme o nej málo poznatkov. To by však mohla zmeniť Čína.

Čínska národná vesmírna agentúra (CNSA) totiž začiatkom minulého mesiaca spustila plánovanú misiu Čchang-e 6, prostredníctvom ktorej chce odtiaľ získať vzorky pôdy. Táto 53-dňová expedícia má byť najkomplexnejšou a najnáročnejšou misou krajiny na Mesiac

„Misia Čchang-e 6 je prvou ľudskou misiou na odber vzoriek a návrat z odvrátenej strany Mesiaca. Zahŕňa mnoho technických inovácií, vysoké riziká a veľkú náročnosť,“ zhodnotili predstavitelia CNSA v stanovisku. Misia však neobsahuje žiadnu ľudskú posádku.

Vedecký časopis Nature uvádza, že 7,2-metrová a 8-tonová vesmírna sonda vzlietla do vesmíru na palube nosnej rakety Long March 5. Tá odštartovala v piatok 3. mája zo strediska Wenchang Space Launch Centre na ostrove Hainan, pričom sa predierala tropickou dažďovou búrkou.

Bezproblémové pristátie

Štart rakety bol však len začiatok, pretože sonda Čchang-e 6 cestovala voľne k Mesiacu  päť dni. Následne zažala svoje motory, pomocou ktorých dokázala spomaliť natoľko, aby ju zachytila gravitácia vesmírneho telesa. Niekoľko ďalších týždňov ho obiehala po orbite, informuje Space.com.

V sobotu 1. júna sa oddelila od lunárneho orbitera, ktorý zostal na obežnej dráhe. Sonda začala klesať k mesačnému povrchu. Neskôr spustil modul manéver, ktorým začala znižovať rýchlosť motorov 15 kilometrov nad kráterom Apollo, kam chceli s landerom pristáť.

Vo výške 2,5 kilometrov nad povrchom upravil orientáciu v priestore a približne sto metrov nad miestom pristátia začal fázu levitácie, ktorá bola nevyhnutná na jemné úpravy. Zároveň sa takto dokázal vyhnúť prípadným prekážkam. Nakoniec sa im podarilo mäkko pristáť.

„Samotné pristátie bolo po technickej stránke veľmi podobné ostatným čínskym pristátiam, pretože krajina má metódu, ktorá funguje,“ vysvetlil pre portál Veda na dosah Dušan Majer, český popularizátor kozmonautiky. Dodal, že sonda počas zostupu funguje autonómne.

Pod časovým tlakom

Hoci hlavným cieľom misie bolo získanie vzoriek, lander sa na povrchu dlho nezdržal. Bol tam necelé dva dni, pričom na extrakciu vzoriek mal 14 hodín. Tie získal z povrchu vďaka robotickej lopatke, ako aj vrtáku. Ten prenikol približne dva metre pod mesačný povrch.

Portál Scientific American uvádza, že sonda by mala počas misie získať asi dva kilogramy mesačnej hliny a kameňa. Čínska národná vesmírna agentúra však zatiaľ neuviedla presný údaj o tom, koľko materiálu sa im podarilo získať.

Len pred niekoľkými mesiacmi sa uskutočnila iná misia, ktorá si dala za cieľa získať vzorky z potenciálne nebezpečného asteroidu. Vedcom sa podarilo počas misie OSIRIS-REx získať viac ako 250 gramov materiálu, o čom sme vás informovali v predchádzajúcom článku.

Misia Čchang-e 6 je pomenovaná podľa čínskej bohyne Mesiaca. Zdroj: unsplash.com/@mikepetrucci

Po úspešnom odobratí vzácnej vzorky mala sonda rozprestrieť čínsku vlajku. Portál BBC sa ďalej odvoláva na CNSA, ktorá informovala, že sonda „vydržala skúšku vysokou teplotou na odvrátenej strane Mesiaca“ a teraz sa začala vracať, aby mohli vzorky analyzovať.

Modul sa mal dostať na „vopred nastavenú obežnú dráhu okolo Mesiaca“, kde sa kontajner so vzorkami mal preniesť do návratovej kapsule. Tá sa má vrátiť na Zem približne 25. júna, pričom dopadnúť má na púšti v čínskej autonómnej oblasti Vnútorné Mongolsko.

Dôležitá misia pre Čínu

V minulosti sa o odvrátenú časť Mesiaca zaujímali aj iné krajiny, no jedine Číne sa tam podarilo mäkko pristáť. Prvýkrát sa to podarilo v roku 2019 pri misii Čchang-e 5 a tentokrát sa im podarilo tento úspech zopakovať. Avšak prečo je to pre Čínu dôležité?

Odpoveď na túto otázku prináša Bruce Einhorn v newsletteri Business of Space. Tvrdí, že Čína sa v posledných rokoch snaží dobehnúť zameškané. Zatiaľ čo iné krajiny, a predovšetkým NASA sa podarilo viacero úspechov dávno, Číne sa to darí až teraz.

Odkazuje sa aj na profesora Alana Duffyho zo Swinburne University of Technology v Melbourne, ktorý povedal, že nedávnym úspechom zapíšu do dejín. „Je to úžasná demonštrácia schopností,“ dodal. Politicko-mocenský dôvod však nie je jediný.

Zároveň ide o veľký vedecký úspech, ktorý nám odhalí históriu mesiaca, ako aj jeho budúcnosť. Čínska národná vesmírna agentúra, rovnako ako NASA, tam totiž chce vytvoriť stálu ľudskú kolóniu. Zároveň by sa mohlo stať miestom, kde by trénovali na dlhšie misie.

Koľko času z dňa by sme mali sedieť, stáť, cvičiť a spať? Takto vyzerá ideálna kombinácia

Ľudia majú prirodzene intuitívny zmysel pre to, čo je zdravé – stáť je lepšie ako sedieť, cvičenie je skvelé pre celkové zdravie a kvalitný spánok je nevyhnutný. Ak však cvičenie vo večerných hodinách môže narušiť náš spánok alebo v nás vyvoláva pocit potreby viac sedavého pohybu, aby sme sa zotavili, vynára sa kľúčová otázka – aký je teda najlepší spôsob, ako vyvážiť 24 hodín, aby sme optimalizovali svoje zdravie?

Vedci pod vedením Christiana Brakenridgea hľadali odpoveď na otázku, ako najlepšie rozdeliť čas v priebehu dňa tak, aby to malo pozitívny vplyv na ľudské zdravie. Výskum sa pokúsil odpovedať na túto otázku v súvislosti s rizikovými faktormi srdcových ochorení, mŕtvice a cukrovky, informuje portál theconversation.com.

2 hodiny a 12 minút by mali byť venované ľahkým aktivitám, rovnako toľko by sme mali športovať. Zdroj: unsplash.com

Spomínaný odborník zdieľal výsledky výskumu, z ktorých vyplýva, že optimálny spánok by mal byť dlhý 8,3 hodiny. Túto dĺžku vedci označujú za najlepšiu pre regeneráciu tela aj mysle. Ďalšie 2 hodiny a 12 minút by mali byť venované ľahkým aktivitám, ako je pomalá chôdza alebo nenáročné domáce práce.

Ďalšie 2 hodiny a 12 minút denne, je vhodné venovať stredne náročným až náročným aktivitám, akými sú rýchla chôdza, beh alebo iný šport. 5 hodín a 12 minút by sme mali stáť a iba zvyšných 6 hodín môžeme podľa odborníkov sedieť bez toho, aby to malo výrazne negatívny vplyv na naše zdravie.

Senzory odhalili pravdu

V rámci odbornej štúdie bolo sledovaných 2-tisíc dospelých osôb počas siedmich dní pomocou snímačov a senzorov, ktoré dokázali interpretovať ich fyzické správanie.

Na začiatku výskumu bol účastníkom zmeraný obvod pása, hladina cukru v krvi a citlivosť na inzulín. Údaje z telesných senzorov a hodnotenia boli analyzované a následne porovnávané s ukazovateľmi zdravotných rizík, ako je skóre rizika srdcových ochorení a mŕtvice. Na základe získaných dát bol potom vytvorený model.

Pomocou tohto modelu vedci prešli rôzne kombinácie spánku, sedenia, státia, ľahkých a náročnejších aktivít. Nakoniec našli niekoľko kombinácií s najnižším rizikom srdcových ochorení a optimálnou hladinou glukózy v krvi. Ukázalo sa napríklad, že ľahká fyzická aktivita (definovaná ako chôdza tempom menším ako 100 krokov za minútu) má silnú súvislosť s hladinou cukru, a to najmä u ľudí s diabetom 2. typu.

Krátka prechádzka každú hodinu, ale zvlášť po obede, môže zlepšiť metabolizmus. Zdroj: unsplash.com

Pozor na dlhé sedenie

Ďalšie získané poznatky ukazujú, že pravidelné prerušovanie sedenia ľahkou fyzickou aktivitou (napríklad 3 až 5 minút trvajúca prechádzka každú hodinu), môže zlepšiť metabolizmus, a to najmä po obede. K tomuto účelu slúžia aj všetky múdre hodinky a náramky. Ak ich máte, určite vám to pravidelne radia.

Brakenridge však dodáva, že tieto zistenia sú zatiaľ len predbežné. Ide o prvú štúdiu rizika srdcových ochorení a cukrovky v súvislosti s optimálnym využitím 24 hodín. Výsledky bude podľa jeho slov nutné ďalej potvrdiť dlhšími perspektívnymi štúdiami.

Doterajšie výsledky vedeckého bádania boli publikované v renomovanom odbornom časopise Diabetologia. Ako naznačuje názov, toto periodikum sa špecializuje na publikovanie výsledkov výskumu v oblasti diabetológie. Ide o jeden z hlavných medzinárodných časopisov, ktorý prináša nové poznatky o diabete, jeho liečbe a súvisiacich metabolických poruchách.

Aj keď tento výskum bude potrebovať ešte ďalšie poznatky a dôkazy, aby sme sa o neho mohli skutočne opierať, aj bez neho s istotou vieme, že sedavý spôsob života nášmu zdraviu neprospieva. Dlhodobé sedenie má negatívne účinky hlavne na pohybový aparát. Telo sa snaží kompenzovať nesprávne držanie tela pri sedení, čo následne vedie k adaptácii. Keď väčšinu času trávime v sede, nevyužívame celý rozsah pohybu v kĺboch. To má za následok skrátenie a kontrakciu svalov. Veľa presedených hodín a málo pohybu neprospieva ani nášmu tráveniu a fungovaniu metabolizmu.

Cesta k zdravému životnému štýlu: Jednoduchá príručka ako začať

Žiť zdravý životný štýl znamená robiť vedomé rozhodnutia, ktoré podporujú vaše fyzické, duševné a emocionálne zdravie.

V dnešnej dobe je to výzva, pretože sme obklopení pohodlnými, no často nezdravými možnosťami.

Pravidelné cvičenie, konzumácia výživných potravín a zníženie príjmu cukru a alkoholu sú len niektoré z odporúčaní pre udržanie zdravého životného štýlu.

Starostlivosť o svoje zdravie je nepochybne to najdôležitejšie, čo môžete pre seba urobiť.

Či už si dávate záležať na tom, aby ste jedli viac ovocia a zeleniny, alebo sa idete denne prejsť von, neexistuje len jeden spôsob, ako si udržať zdravý životný štýl.

Ak chcete vo svojom živote sústrediť zdravie a pohodu, skúste niektoré z tipov, ktoré uvádzame v tomto článku.

1. Zdravá strava

Vyvážená výživa

  • Konzumujte rôznorodé potraviny, aby ste získali všetky potrebné živiny.
  • Zahrňte do svojej stravy ovocie, zeleninu, celozrnné výrobky, bielkoviny a zdravé tuky.
  • Vyhýbajte sa spracovaným potravinám, vysokému obsahu cukru a nezdravým tukom.

Udržujte si zdravú váhu

Udržiavanie si hmotnosti v zdravom rozmedzí vás môže ochrániť pred nebezpečnými faktormi, ako je vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol, srdcové choroby, mŕtvica a či cukrovka 2. typu.

Nemali by sme viesť sedavý spôsob života and neprejedať sa.

Pamätajte, že váha nie je len o čísle na váhe. Každý je iný, preto je najlepšie spolupracovať s lekárom, aby vám určil zdravú váhu.

Jedzte výživné jedlá

Naše telá potrebujú rôzne potraviny, ktoré nám dodajú energiu a udržia ich v chode.

To znamená jesť vyváženú stravu, ktorá obsahuje vitamíny, minerály a vlákninu, ktoré možno nájsť v ovocí a zelenine (so zameraním na listovú zeleninu), celozrnných výrobkoch, strukovinách, orechoch, chudých bielkovinách a mliečnych výrobkoch.

Viac o zdravých a prospešných potravinách zistíte tu.

Samozrejme, je v poriadku dať si raz za čas nejakú pochúťku ale najlepšie je, ak sa väčšina vašich každodenných jedál skladá zo zdravých a výživných potravín.

Obmedzte spracované potraviny a cukor

Najlepšie je jesť potraviny bohaté na živiny.

Mali by sme teda obmedziť vysoko spracované potraviny, ako sú balené a mrazené potraviny, ktoré majú zvyčajne menej živín, ale viac kalórií, tuku, soli a pridaných cukrov.

Pite vodu a zostaňte hydratovaní

Zostať hydratovaný nie je len o uhasení smädu, ale aj o udržiavaní vášho tela a mozgu vo funkčnosti.

Nielenže pitie dostatočného množstva vody môže zlepšiť vaše myslenie, ale môže tiež pomôcť:

  • zlepšiť trávenie
  • zvýšiť svoju energiu
  • znížiť bolesť kĺbov
  • zlepšiť zdravie srdca

Vyhýbajte sa sladeným nápojom a obmedzte konzumáciu alkoholu.

2. Pravidelná fyzická aktivita

Cvičte pravidelne

Športovanie má množstvo zdravotných výhod vrátane zlepšenie vašej nálady, spánku,  budovaniu svalov, chudnutia či udržania hmotnosti.

Pravidelné cvičenie môže tiež pomôcť predchádzať chronickým ochoreniam, ako sú srdcové choroby, cukrovka 2. typu a niektoré typy rakoviny.

Nájdite si fyzickú aktivitu, ktorá vás baví, či už je to beh, plávanie, tanec, turistika alebo jóga.

Podľa portálu mayoclinic.org by sme mali venovať cvičeniu aspoň 20 minút za deň.

Znížte čas strávený sedením a pred obrazovkou

Dlhodobé sedenie a sedavý spôsob života sú spojené so zvýšeným rizikom srdcových chorôb, prírastku hmotnosti a predčasnej smrti.

Pravidelné cvičenie, ktorému venujeme iba pár minút denne však tieto účinky úplne nevyváži.

Preto je dobré zacvičiť si ale aj urobiť si prestávky v sedení počas dňa. Navyše nezaškodí ani skrátenie času stráveného pred obrazovkou.

Čerstvý vzduch

Pobyt v prírode nám pomáha premýšľať o veciach s väčším nadhľadom a čerstvým vzduchom a má tiež preukázané výhody pre duševné zdravie.

Ak trávime čas vonku, môže nám to tiež zmierniť pocity, ako sú obavy a smútok, a podporiť šťastie, optimizmus a pocit spojenia so svetom.

Slnečné lúče nám môžu nielen zmierniť príznaky depresie, ale môžete sa vďaka nim cítiť uvoľnenejšie a sústredenejšie, píše portál tricitymed.org.

Doprajte si dostatok spánku

Všetci vieme, že spánok je dôležitý, no dobrý spánok je skutočne dôležitý pre vaše celkové zdravie.

Keď spíte, vaše telo v skutočnosti dokončuje množstvo základných úloh, ako napríklad:

  • udržiavanie telesných funkcií
  • oprava svalového tkaniva
  • obnovenie energie
  • spracovanie nových spomienok a informácií v mozgu

Keď nemáte dostatok spánku, môžete byť podráždení, emocionálni a mať problémy so sústredením.

Ak sa nedostatok spánku stane chronickým, môže dokonca zvýšiť riziko kardiovaskulárnych ochorení, cukrovky 2. typu a depresie.

3. Duševné zdravie

Stres manažment

  • Praktizujte techniky na zvládanie stresu, ako sú meditácia či cvičenia zamerané na hlboké dýchanie.
  • Nájdite si čas na relax a aktivity, ktoré vás bavia a upokojujú.

Budovanie a udržiavanie vzťahov:

  • Pestujte kvalitné a pokojné vzťahy s rodinou, priateľmi a vašou komunitou.
  • Zapojte sa do rôznych spoločenských aktivít a buďte aktívnym členom v partii.

4. Prevencia a zdravotná starostlivosť

Pravidelné prehliadky

V dnešnej uponáhľanej dobe môžu zdravotné prehliadky upadnúť do úzadia, avšak tieto kontroly sú dôležité na to, aby sme si udržali svoje zdravie.

Preventívne prehliadky sú kľúčové pre včasné odhalenie zdravotných problémov. Čím skôr sú problémy diagnostikované, tým ľahšie a efektívnejšie je ich liečenie.

Dospelí by mali navštevovať svojho lekára aspoň raz ročne na celkovú prehliadku.

Tieto prehliadky zvyčajne zahŕňajú kontrolu krvného tlaku, cholesterolu, hladiny cukru v krvi a ďalších základných zdravotných ukazovateľov.

Okrem všeobecných prehliadok je dôležité absolvovať aj špecifické vyšetrenia podľa veku a pohlavia, ako sú mamografia, kolonoskopia, gynekologické prehliadky a urologické vyšetrenia.

Sledujte svoje zdravie, vrátane hmotnosti, krvného tlaku a hladiny cukru v krvi.

Včas reagujte na varovné signály tela a vyhľadajte odbornú pomoc, keď je to potrebné.

Žiť zdravý životný štýl nie je o dokonalosti, ale o snahu neustále sa zlepšovať a robiť vedomé rozhodnutia, ktoré podporujú vaše celkové zdravie a pohodu.

Začnite malými krokmi, buďte trpezliví a užívajte si cestu k zdravšiemu a šťastnejšiemu životu.

Generácia Z túži po cestovaní viac než jej rodičia. Ochotná je sa aj zadlžiť

Generácia Z má dobré správy pre cestovný ruch. Prázdniny u rodičov ju už dávno nelákajú, túži po luxuse a exotike. Vyplýva to z prieskumu, ktorý v polovici mája zverejnila investičná banka Banc of America, informuje Forbes. Zúčastnilo sa ho viac ako 2-tisíc Američanov.

Mladí ľudia chcú do zahraničia vycestovať omnoho viac než ich rodičia. Vyplýva to aj z údajov, ktoré zverejnila vo svojej aprílovej správe spoločnosť PMG. U generácie Z, ku ktorej patria ľudia narodení v rokoch 1997 až 2012, sa skutočne zaznamenal nárast výdavkov na cestovanie. To isté platí aj pre mileniálov, ktorí sa narodili v rozmedzí rokov 1981 až 1996.

Až 72 % mileniálov a 65 % osôb patriacich do generácie Z sa netaja s tým, že plánujú zvýšiť svoje doterajšie výdavky na daný druh aktivity. Pokiaľ ide o generáciu X, daný krok plánuje spraviť len 54 % osôb patriacich do nej. V prípade babyboomerov ide ešte o menšie číslo, a to len o 40 %.

Významnú rolu zohrávajú spoločenské faktory

Pokiaľ sa pozrieme na všetky generácie, generácia Z spustila v oblasti cestovného ruchu priam revolúciu. Zo správy výskumnej spoločnosti Morning Consult vyplýva až znepokojivé zistenie. Od augusta 2023 klesol medzi danou skupinou ľudí počet osôb, ktoré cestujú preto, lebo majú na to úspory. Kým staršie generácie si na vysnívanú dovolenku šetria pokojne celý život, generácia Z považuje cestovanie za prioritu.

Generácia Z považuje cestovanie za prioritu. Zdroj: pexels.com

„Príslušníci generácie Z dospeli v neuveriteľne turbulentnom období a hlboko to ovplyvňuje ich cestovateľské správanie,“ vysvetľuje autorka správy a analytička spoločnosti Morning Consult Lindsey Roeschke.

„Prečo by si mali odkladať na cestu tam, kam naozaj chcú ísť, keď môže prísť ďalšia pandémia, finančná kríza, vojna alebo iná závažná udalosť, ktorá im môže zabrániť dostať sa tam?“ dodala.

Neodrádza ich ani zadlženie

Podľa Lindsey Roeschke generácia Z urobí čokoľvek, aby si mohla splniť svoje cestovateľské sny. Radšej donekonečna hľadá spôsoby, ako znížiť svoje cestovné náklady, než aby svoju cestu odložila alebo úplne zrušila.

„Rozmýšľajú, ako ušetriť peniaze. Napríklad cestujú v období mimo sezóny, používajú aplikácie na porovnávanie cien, využívajú kreditné karty, prispôsobujú ostatné oblasti výdavkov alebo hľadajú vedľajšie možnosti na financovanie svojich ciest,“ približuje ich zmýšľanie Roeschke.

Mladým ľuďom neprekáža, ak sa pri plnení svojich cestovateľských snov zadlžia. Zdroj: pexels.com

V súvislosti s tým spoločnosť Bankart vo svojom prieskume zistila, že 42 % osôb z generácie Z a 47 % mileniálov neodrádza ani to, že by sa pre svoje dovolenky zadlžili. Svoje výlety najčastejšie financujú kreditnými kartami, službami typu „kúp teraz, zaplať neskôr“, pôžičkami od rodiny a priateľov či vlastnými pôžičkami.

Mentalita zadlžovania kvôli cestovaniu znepokojuje aj viacerých odborníkov na financie. Takmer štvrtina respondentov prieskumu Empower uviedla, že sa cíti pod tlakom rovesníkov, a preto chodí na výlety, ktoré si nemôže finančne dovoliť.

Podobne je to aj u Slovákov

Počas minulých letných sezón sa zdalo, že cestovný ruch potrápi inflácia. Slovákov však pri kúpe vysnívanej dovolenky neodradila ani nepriaznivá ekonomická situácia. Ako sme písali v našom predošlom článku, podľa minuloročného prieskumu portálu Kariéra.sk približne tretina respondentov plánovala na ňu použiť svoje úspory.

Vo výhode boli najmä vysokoškolsky vzdelaní ľudia z väčších miest. V porovnaní s ľuďmi s nižším vzdelaním dokážu lepšie narábať so svojimi financiami, vďaka čomu sa na ich výbere letnej dovolenky neodrazila ani inflácia.

Slováci naďalej preferujú dovolenkové destinácie pri mori. Zdroj: pexels.com

„Zhruba 21 % opýtaných plánuje financovať letnú dovolenku z bežných príjmov, ktoré sú na to dostatočné. Väčšinou ide o Slovákov vo veku 35 až 54 rokov, ktorí pochádzajú z veľkého mesta. Medzi ďalšie spôsoby financovania letnej dovolenky patria bonusy a prémie, prípadne dary a podpora od rodiny,“ uviedla manažérka odboru komunikácie a PR portálu Kariéra.sk Katarína Tešla.

„Niektorí Slováci sú si ochotní na zaplatenie dovolenky vziať úver a pôžičku alebo si rezervovať pobyt prostredníctvom cestovnej kancelárie, ktorá ponúka možnosť platiť na splátky. Najčastejšie ide o obyvateľov stredného Slovenska,“ dodáva.

Aj napriek tomu, že mladí ľudia v súčasnosti obľubujú skôr neprebádané miesta, väčšina Slovákov má stále najväčší záujem o dovolenku pri mori. Za ich najobľúbenejšiu letnú destináciu možno považovať Chorvátsko. Za ním sa umiestnili krajiny, ako Taliansko, Grécko a Španielsko.

Ticketmaster sa stal obeťou hackerského útoku. Údaje 560 miliónov používateľov sú v ohrození

Používateľské dáta sú stále veľmi hodnotnou komoditou. Spoločnosti vďaka nim dokážu vylepšovať svoje služby alebo produkty, aby uspokojili potreby zákazníkov. Zároveň však lákajú aj kybernetických zločincov, ktorí sa ich snažia ukradnúť a následne predať.

Obeťou takéhoto útoku sa nedávno stala americká spoločnosť Ticketmaster, ktorá zabezpečuje predaj lístkov na rôzne podujatia. Túto skutočnosť potvrdila ich materská spoločnosť Live Nation Entertainment, pričom to ohlásila americkej Komisii pre cenné papiere a burzu.

V oznámení pre komisiu uvádzajú, že vo štvrtok 20. mája identifikovali neoprávnenú aktivitu v cloudovej databáze tretej strany, na základe čoho začali vyšetrovanie s poprednými forenznými vyšetrovateľmi, aby pochopili, čo sa presne stalo.

„Usilujeme sa zmierniť riziko pre našich používateľov a spoločnosť, informovali sme orgány činné v trestnom konaní a neustále s nimi spolupracujeme. Podľa potreby informujeme aj regulačné orgány a používateľov o neoprávnených prístupoch k osobným údajom,“ uviedli.

Kto stojí za útokom?

Spoločnosť Live Nation Entertainment vo svojom oznámení komisii hovorí, že za únikom stojí „aktér hrozby“, no nešpecifikuje. K útoku sa však prihlásila hackerská skupina ShinyHunters, ktorá uviedla, že disponujú údajmi o 560 miliónoch používateľoch Ticketmasteru.

Portál Cyber Daily uvádza, že skupine sa podarilo odcudziť 1,3 terabajtov používateľských dát.  Majú obsahovať mená používateľov, ako aj ich adresy, mailové adresy, telefóne čísla či údaje z platobných kariet. Skupina zároveň zverejnila zaheslovanú časť údajov ako dôkaz.

Zločinecká skupina ShinyHunters je pomenovaná podľa videohernej série Pokémon. Zdroj: unsplash.com/@gojomike

Odcudzené údaje ponúkajú na predaj, pričom cenu stanovili na 500-tisíc amerických dolárov, čo predstavuje niečo cez 460-tisíc eur. Expert na kybernetickú bezpečnosť Mark Lukie však vyjadril svoje obavy z možného predaja údajov pre austrálsky portál ABC.

„Mohlo by to znamenať potenciálne riziko podvodu s identitou a predpokladáme, že tieto údaje by sa neskôr mohli použiť na phishingové alebo imitačné útoky,“ uviedol. O tom, aké problémy dokáže napáchať krádež identity, sme vás informoval v predchádzajúcom článku.

Ako sa to stalo?

Portál Bleeping Computer uvádza, že cloudová databáza tretej strany patrí spoločnosti Snowflake. Ich služby využíva vyše 9-tisíc zákazníkov vrátane najväčších svetových spoločností – Adobe, AT&T, Mastercard, Siemens, HP, DoorDash, JetBlue a mnoho ďalších.

Ďalej uvádzajú vysvetlenie spoločnosti Hudson Rock, ktorá sa zaoberá kybernetickou bezpečnosťou. Tá tvrdí, že útočníci sa k používateľským údajom dostali za pomoci ukradnutých prihlasovacích údajov od účtu zamestnanca prevádzkovateľa služby.

Kyberbezpečnostná spoločnosť zároveň dodala, že zariadenie tohto zamestnanca infikovali infostealerom, škodlivým programom na kradnutie údajov, ešte v októbri minulého roku. Zároveň mali mať prístup ku generovaniu tokenov na export údajov zákazníkov.

Hackerom sa malo podariť preniknúť aj k údajom zákazníkov banky Santander. Zdroj: unsplash.com/@theshuttervision

„Jednoducho povedané, jediné poverenie viedlo k exfiltrácii potenciálne stoviek spoločností, ktoré ukladali svoje údaje pomocou služby Snowflake, pričom samotný aktér hrozby naznačil, že ovplyvnených je 400 spoločností,“ vysvetlila kyberbezpečnostná spoločnosť Hudson Rock.

Hackerská skupina týmto útokom len podčiarkla svoju nebezpečnosť pre spoločnosti a ich používateľov, pretože už v minulosti sa im podarilo odcudziť podobné údaje. V roku 2021 predala dáta o 70 miliónoch zákazníkoch americkej spoločnosti AT&T, informuje BBC.

Ďalšia výzva pre Ticketmaster

Nedávny hackerský útok však nie je jediný problém, ktorému čelia spoločnosti Ticketmaster a Live Nation. Vláda Spojených štátov amerických a desiatky amerických štátov vo štvrtok 30. mája podali žalobu na firmu Live Nation v  protimonopolnom súdnom konaní.

Portál CNN uvádza, že podľa regulačných orgánov stojí za realizáciou plánu na potlačenie konkurencie, čo sa odzrkadľuje aj na zlom zákaznickom servise cez mätúce ceny až po drahé poplatky za predaj vstupeniek a obmedzenia ďalšieho predaja vstupeniek na podujatia.

Spoločnosť Live Nation však túto žalobu považuje za „nepodloženú“. Zároveň si myslí, že nevyrieši problémy zákazníkov a tvrdí, že „označenie spoločnosti Ticketmaster za monopol môže byť pre ministerstvo spravodlivosti krátkodobým PR víťazstvom, ale na súde prehrá“.

Toto tvrdenie podložila skutočnosťou, že ich čistá zisková marža bola v predchádzajúcom fiškálnom roku na úrovni 1,4 percenta. To je omnoho menej než u iných spoločností, Apple a Google, voči ktorým už prebiehajú protimonopolné žaloby ministerstva spravodlivosti.

Citrusové plody môžete nechať aj v chladničke. Viete ako správne skladovať ovocie a zeleninu?

Obchodné reťazce v reklamných spotoch svojim zákazníkom sľubujú čerstvosť potravín. Ide o jeden z najdôležitejších faktorov, ktorí ľudia počas nakupovania zvyknú zohľadňovať. Udržať však ovocie, zeleninu či bylinky v dobrom stave niekoľko dní je takmer nemožné.

Ako uvádza portál ScienceAlert, môže za to najmä to, že produkty zo živých rastlinných aj po zbere majú tendenciu pokračovať v ich prirodzených biologických procesoch. Aj preto môžeme niekedy v našej špajzy nájsť klíčiaci zemiak.

Síce si ľudia myslia, že životnosť živých potravín môže predĺžiť ich pobyt v chladničke, nie vždy to platí. Ako teda možno udržať potraviny dlhšie čerstvé a zvíťaziť proti zbytočnému plytvaniu?

Prvý proces začína v rukách farmárov

Čerstvosť plodín okrem pozberových faktoroch ovplyvňujú aj predzberové. Podmienky, ktorým sú ovocie a zelenina vystavované pred samotným zberom, poľnohospodári nevedia priamo ovplyvniť. Spájajú sa s klímou, typom pôdy či dostupnosťou vody. Aj napriek tomu, že ich po zbere dôkladne umyjú a očistia a skladujú ich vo vhodnom prostredí, ich kvalita nie je dostatočná.

Pri výbere ovocia a zeleniny v predajniach sa preto odporúča si dávať pozor na to, či jednotlivé kusy nie sú pomliaždené alebo poškodené. Stať sa tak môže v ktorejkoľvek fáze ich spracovania, čo môže urýchliť ich rozklad.

Na kvalitu plodín majú vplyv aj predzberové podmienky. Zdroj: pexels.com

Poškodením sa stráca vlhkosť, čo spôsobuje nedostatok živín. Zároveň dochádza k zjednodušenému prieniku kaziacich sa mikróbov do vnútra plodiny.

Umývanie plodín v octe

Jednou zo základných chýb, ktorú ľudia robia po príchode z obchodu, je okamžité umývanie produktov. Nejde o nutný krok, pretože mnohé z nich boli už komerčne umyté. Pokiaľ ich po umytí dôkladne nevysušíte, môže dôjsť k ich zrýchlenej skaze. Aj napriek tomu, že budú uložené v chladničke, pridaná vlhkosť môže prispieť k ich urýchlenému rozkladu.

Umývanie ovocia a zeleniny pred tesnou spotrebou však má svoje opodstatnenie. Daným krokom dochádza k dôkladnému očisteniu nečistôt a patogénnych chrobákov.

Síce sa na sociálnych médiách na čistenie odporúča ocot, vedci majú na to opačný názor. Ocot v skutočnosti nemá žiaden vplyv na zníženie mikrobiálneho zaťaženia čerstvých produktov.

Každá plodina má iné požiadavky na pestovanie a skladovanie. Zdroj: pexels.com

To isté platí ja pre sódu bikarbónu. Aj napriek existujúcim dôkazom, že môže odstrániť zvyšky pesticídov z povrchu niektorých produktov, sa neodporúča daný krok vykonávať doma. Stačí, ak použijete obyčajnú vodu z vodovodu.

Ovocie môžete skladovať aj v chladničke

Pre každý produkt platí niečo iné. Na základe toho sa odporúča ovocie, zeleninu a bylinky skladovať na miestach, ako je kuchynská linka, chladnička či špajza. Ktoré miesto je ale pre produkty, ktoré máte doma najvhodnejšie?

Pokiaľ ide o banány, cibuľu, cesnak, zemiaky, batáty či tekvicu, odporúča sa ich uložiť na tmavé miesto, ako je špajza. Cibuľa a zemiaky by sa však nemali skladovať spolu. Cibuľa produkuje plyn etylén, vďaka čomu sa zemiaky rýchlejšie kazia. Platí to aj opačne, pretože vysoká vlhkosť zemiakov negatívne vplýva na cibuľu.

Rovnako by sa spolu nemali skladovať ani plodiny, ako jablká, hrušky, avokádo či banány. Pri dozrievaní zvyknú uvoľňovať tiež etylénový plyn, vďaka čomu sa môžu skaziť oveľa rýchlejšie.

Niektoré druhy plodín sa neodporúča skladovať spolu. Zdroj: pexels.com

Do chladničky patrí listová zelenina, mrkva, uhorka, karfiol či brokolica. Skladujte ich v poličke s nižšou vlhkosťou. Na udržanie vlhkosti ich môžete vložiť do perforovaných plastových vrecúšok. Neodporúča sa ich skladovať v úplne uzavretých vreciach, pretože to môže spomaliť ich dozrievanie. Zároveň môže dôjsť k zachytávaniu oxidu uhličitého, čo vedie k rozkladu a zápachu.

Rovnako sa v chladničke darí aj niektorým druhom ovocia. Ide prevažne o jablká a citrusové plody. Nič sa im však nestane, ak ich budete skladovať klasicky pri izbovej teplote.

Pokiaľ ide o vodný melón, neodporúča sa ho nechávať v chladničke príliš dlho. Pokiaľ v nej zotrvá viac ako tri dni, stratí svoju chuť a sýto červenú farbu.

Večnú dilemu tvoria bylinky. Pre zachovanie chrumkavosti ich môžete nechať so stonkami vo vode. Skladujte ich na dostatočne vetranom mieste mimo dosahu priameho slnečného žiarenia.

Aké potraviny sú ideálne na horúce letné dni?

Leto je obdobie, kedy sa teploty šplhajú nahor a naša túžba po mastných, sýtych a horúcich jedlách klesá.

Je to ideálny čas na ľahké, osviežujúce potraviny, ktoré nám dodajú energiu, hydratáciu a zároveň nezaťažia náš tráviaci systém.

Tu sú naše super tipy na ľahké letné potraviny, ktoré vám pomôžu prežiť horúce dni v plnej pohode.

Melóny: Hydratácia na prvom mieste

Červený, žltý, ananásový či melón Galia. Tieto druhy melónov sú skvelými letnými ovocnými pokladmi.

Obsahujú vysoké množstvo vody, čo pomáha udržiavať telo hydratované.

Navyše, sú bohaté na vitamíny A a C, ktoré podporujú zdravú pokožku a imunitný systém.

Tip na servírovanie: Nakrájajte melón na kocky a podávajte ho s čerstvou mätou a limetkovou šťavou pre osviežujúci snack alebo ho pridajte do smoothie.

Uhorky: Kráľovné sviežosti

Uhorky sú ďalším skvelým zdrojom hydratácie.

Obsahujú 95% vody a sú nízko kalorické, čo z nich robí ideálnu ingredienciu pre letné šaláty a občerstvenia.

Sú ideálne pre ľudí, ktorí sledujú svoju hmotnosť alebo sa snažia schudnúť. Uhorky sú univerzálne a ľahko sa začlenia do rôznych jedál a nápojov.

Okrem vody obsahujú uhorky aj vitamíny a minerály, ako vitamín K, vitamín C, draslík a horčík.

Tieto živiny podporujú zdravie kostí, posilňujú imunitný systém a regulujú krvný tlak.

Chladiaci efekt: Uhorky majú prirodzený chladiaci efekt na telo, čo môže byť veľmi osviežujúce počas horúcich dní. Pomáhajú ochladzovať telo zvnútra a môžu zmierniť pocit prehriatia.

Tip na servírovanie: Pripravte uhorkový dresing s jogurtom, cesnakom a kôprom. Alebo ich nakrájajte na tenké plátky a pridajte do limonády s mätou.

Uhorkový šalát s jogurtovým dresingom

  • Ingrediencie: Uhorky, grécky jogurt, cesnak, kôpor, citrónová šťava, soľ a korenie.
  • Postup: Uhorky nakrájajte na tenké plátky alebo kocky. V mise zmiešajte grécky jogurt s nadrobno nasekaným cesnakom, kôprom a citrónovou šťavou. Dochutíme soľou a korením. Pridajte uhorky a všetko dobre premiešajte. Podávajte chladené.

Uhorkové sushi

  • Ingrediencie: Uhorky, avokádo, mrkva, paprika, sushi ryža, nori riasy, sójová omáčka.
  • Postup: Uhorky olúpte a nakrájajte na dlhé tenké prúžky. Avokádo, mrkvu a papriku tiež nakrájajte na tenké prúžky. Na bambusovú rohožku položte nori riasu, rovnomerne rozotrite vrstvu sushi ryže a pridajte prúžky zeleniny. Rolujte pevne a nakrájajte na kúsky. Podávajte so sójovou omáčkou.

Citrusové plody: Energetický boost

Citróny, limetky, pomaranče a grapefruity sú plné vitamínu C a antioxidantov, ktoré posilňujú imunitný systém a zlepšujú zdravie pokožky.

Citrusové plody majú prirodzene osviežujúcu a kyselkavú chuť, ktorá je ideálna na leto.

Táto chuť pomáha stimulovať chuť do jedla a zvyšuje príjem tekutín.

Ich šťava a dužina môžu byť pridané do rôznych nápojov a jedál, čím sa zvýši ich osviežujúci efekt.

Sú bohaté na antioxidanty a majú detoxikačné vlastnosti, ktoré pomáhajú očistiť telo od toxínov.

To je obzvlášť dôležité počas leta, keď sa môžeme viac potiť a telo potrebuje viac pomoci pri odstraňovaní odpadových látok.

Tip na servírovanie: Vytvorte citrusový šalát s plátkami pomaranča, grapefruitu, medom a trochou mäty. Alebo pripravte domáce limonády zmiešaním citrónovej šťavy s medom a studenou vodou.

Listová zelenina: Výživné a ľahké

Listová zelenina, ako špenát, rukola, kel, šalát a iné druhy, je skvelou voľbou pre letné mesiace z niekoľkých dôvodov.

Je osviežujúca, výživná a ľahko stráviteľná, čo je obzvlášť dôležité počas horúcich dní. Tu sú hlavné dôvody, prečo je listová zelenina ideálnou letnou potravinou:

Listová zelenina je veľmi všestranná a môže byť použitá v rôznych jedlách. From šalátov, smoothies, až po wrapy a prílohy, možnosti sú takmer nekonečné.

Tip na servírovanie:

  • Pripravte si osviežujúci šalát so špenátom, jahodami, avokádom a balsamicovým dresingom. Alebo vyskúšajte rukolu s cherry paradajkami, parmezánom a olivovým olejom.
  • Orestujte listovú zeleninu, ako je kel, s cesnakom a olivovým olejom a podávajte ako prílohu k hlavným jedlám. Alebo pridajte listovú zeleninu do cestovín s ľahkou citrónovo-parmezánovou omáčkou.
  • Použite listy šalátu alebo rukoly ako základ pre wrapy a sendviče. Naplňte ich grilovaným kuracím mäsom, avokádom, rajčinami a jogurtovým dresingom.

Plody leta

Maliny, čučoriedky, jahody a ostružiny sú nielen lahodné, ale aj bohaté na antioxidanty a vitamíny.

Antioxidanty pomáhajú znižovať oxidačný stres, čo pomáha predchádzať vzniku chronických ochorení, ako sú srdcové choroby alebo rakovina.

Tiež pomáhajú podporovať zdravie srdca či zlepšovať funkcie mozgu.

Sú skvelé na podporu zdravia srdca a zlepšenie trávenia.

Tip na servírovanie: Pridajte ich do gréckeho jogurtu na raňajky alebo pripravte jednoduché smoothie s mliekom alebo rastlinným nápojom.

Chladené polievky: Svieži pôžitok

Gazpacho a iné chladené polievky sú ideálnym letným jedlom. Sú ľahké, plné zeleniny a osviežujúce.

Napríklad gazpacho je typická španielska polievka, ktorá sa pripravuje za studena a skvele tak osvieži aj zasýti v horúcich dňoch.

Základom jej výbornej chuti sú čerstvé, dokonalé dozreté paradajky. Okrem toho určite oceníte aj rýchlu prípravu.

Pripravte gazpacho zmiešaním paradajok, uhorky, papriky, cesnaku a olivového oleja. Podávajte chladené s kúskami avokáda a krutónmi.

Studená polievka z červenej repy

  • Ingrediencie: Uvarená červená repa, uhorky, kôpor, cibuľa, kyslá smotana, citrónová šťava, soľ, čierne korenie.
  • Postup: Uvarenú repu nastrúhajte alebo nakrájajte na malé kúsky. Uhorky a cibuľu nakrájajte na drobné kocky. V mise zmiešajte repu, uhorky, cibuľu, kôpor, kyslú smotanu, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Dôkladne premiešajte a nechajte polievku vychladnúť v chladničke pred podávaním.

Jogurt a kefír: Probiotická sila

Jogurt a kefír sú skvelé voľby pre lepšie trávenie vďaka probiotikám. Sú ľahké, krémové a dajú sa kombinovať s množstvom ovocia a orechov.

Sú bohaté na probiotiká, čo sú prospešné mikroorganizmy, ktoré podporujú zdravie nášho tráviaceho systému.

Tieto probiotiká pomáhajú udržiavať zdravú rovnováhu mikroflóry v čreve, čo zlepšuje trávenie, posilňuje imunitný systém a chráni pred infekciami.

Tiež sú zdrojom vysokokvalitných bielkovín, ktoré sú ľahko stráviteľné a obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny, ktoré potrebujeme na rast a opravu buniek.

Obsahujú široké spektrum vitamínov a minerálov, vrátane vápnika, vitamínu D, vitamínu B12, fosforu, zinku a ďalších.

Tieto živiny sú dôležité pre zdravie kostí, imunitný systém, nervovú sústavu a ďalšie telesné funkcie.

Tip na servírovanie: Vytvorte jogurtovú misku s čerstvými bobuľami, medom a orieškami. Alebo vyskúšajte kefírový nápoj zmiešaný s ovocím.

Ryby

Ryby sú významným zdrojom omega-3 mastných kyselín.

Tieto mastné kyseliny majú množstvo prospešných účinkov na zdravie, vrátane zlepšenia zdravia srdca a ciev, podpory funkcie mozgu a nervového systému, a zmiernenia zápalových procesov v tele.

Ryby sú vynikajúcim zdrojom vysoko kvalitných bielkovín, ktoré sú nevyhnutné pre rast a opravu buniek.

Okrem toho sú väčšina druhov rýb relatívne nízkotučné, čo ich robí ideálnou voľbou pre tých, ktorí sledujú svoju hmotnosť alebo majú záujem o zdravú výživu.

Okrem omega-3 mastných kyselín a bielkovín obsahujú ryby aj ďalšie dôležité živiny, ako sú vitamíny D, B12 a D, železo, zinok a selén.

Tieto živiny sú dôležité pre správnu funkciu imunitného systému, zdravie kostí, energiu a celkové zdravie organizmu.

Pravidelná konzumácia rýb je spojená so zníženým rizikom vzniku srdcových chorôb a mŕtvice.

Omega-3 mastné kyseliny obsiahnuté v rybách pomáhajú znižovať hladinu zlého cholesterolu (LDL), zlepšujú flexibilitu ciev a znižujú zápal v tele, čo prispieva k celkovému zdraviu srdca.

Avokádo: Krémový zázrak

Avokádo je bohaté na zdravé tuky, vlákninu a vitamíny. Je všestranné a môže byť použité v mnohých letných jedlách.

Tip na servírovanie: Pripravte guacamole s čerstvým koriandrom a limetkou alebo avokádový toast s plátkami paradajok a bazalkou.

Letné mesiace si žiadajú ľahké, osviežujúce a hydratujúce potraviny, ktoré nám pomôžu prežiť horúčavy.

Vyskúšajte tieto tipy a užite si leto s ľahkými a chutnými jedlami, ktoré vás udržia v skvelej forme a plné energie.

Osviežte sa melónom, vychutnajte si chladené polievky a nezabudnite na hydratáciu s kokosovou vodou a citrusovými nápojmi. Letné jedlá môžu byť nielen chutné, ale aj zdravé a výživné.

 

Prevratná novinka z Japonska: Elektrická lyžica má obmedziť nezdravé solenie

Soľ sa ukrýva aj tam, kde by ste ju vôbec nečakali. Väčšina ľudí, vrátane malých detí, výrazne prekračuje odporúčané normy. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) by dospelý človek mal prijať denne maximálne 5g soli (2g sodíka), u hypertonikov by toto množstvo malo byť ešte nižšie.

Príliš slaná strava zvyšuje riziko komplikácií vysokého krvného tlaku, predovšetkým mozgovej mŕtvice a infarktu. Ohrození sú hlavne tí, ktorí už trpia zvýšeným krvným tlakom. Hrozí tiež nebezpečné priberanie na váhe.

Podľa výskumu odborníkov z Queen Mary University of London pridanie len jedného gramu soli na deň zvyšuje riziko obezity až o 25 percent. Milovníci slanej chuti sú všeobecne častejšie obézni ako tí, ktorí majú svoj príjem soli pod kontrolou. Soľ sa tiež paradoxne podieľa aj na vzniku cukrovky.

Špeciálna lyžica odnaučí ľudí soliť

WHO odporúča obmedziť príjem soli na maximálne 5 gramov denne, čo zodpovedá približne jednej čajovej lyžičke. Podľa rôznych štúdií v priemere skonzumujeme dvakrát až trikrát viac ako odporúčaný limit. Aj to je dôvod, prečo odborníci stále hľadajú spôsoby, ako tento nepriaznivý stav zlepšiť.

Významná japonská nápojová a potravinárska firma Kirin Holdings Company teraz prichádza na trh so zaujímavým produktom, ktorý má ambície znížiť potrebu soliť. Ide o elektrickú lyžicu, ktorá podľa vedcov môže podporiť zdravšie stravovanie tým, že zvýrazní slané chute bez pridaného sodíka, informuje portál foxbusiness.com.

Uvedenie tohto produktu na trh predstavuje prvú komercializáciu technológie, ktorá v minulom roku získala Ig Nobelovu cenu, čo je satirické ocenenie udeľované každoročne od roku 1991 za desať neobvyklých alebo banálnych úspechov vo vedeckom výskume.

Cieľom Ig Nobelovej ceny je „oceňovať úspechy, ktoré ľudí najprv rozosmejú, ale potom ich donútia premýšľať.“ V tomto prípade bolo ocenenie udelené za „Augmented Gustation Using Electricity“ (Zvýšenie vnímania chuti pomocou elektrickej stimulácie).

How does it work?

Predaje začínajú limitovanou edíciou 200 kusov. Jedna lyžička stojí 19 800 japonských jenov, čo približne 116 euro. Výrobca chce v priebehu budúceho roka expandovať na zahraničné trhy a dúfa, že do piatich rokov bude mať po celom svete aspoň milión používateľov.

Lyžička funguje tak, že pomocou elektrickej stimulácie zvyšuje vnímanie slanosti u nízkosodíkových potravín, popisuje reuters.com. Technológia vznikla v spolupráci s laboratóriom profesora Homei Miyashita na univerzite Meiji School of Science and Technology a využíva slabé elektrické prúdy na to, aby potraviny chutili približne 1,5 krát slanšie bez nutnosti pridávať skutočnú soľ. Miyashita v minulosti preukázal efekt zlepšujúci chuť pri prototype elektrických paličiek.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Global Brands Magazine (@globalbrandsmagazine)

Pomôže obmedziť solenie?

Z fyzikálno-chemického hľadiska to funguje tak, že lyžica vyrobená z plastu a kovu vysiela slabé elektrické signály, ktoré ovplyvňujú sodíkové ióny v potravinách, čím zvyšuje ich koncentráciu a zosilňuje slanú chuť. Lyžica váži 60 gramov a funguje na dobíjaciu gombíkovú lítiovú batériu s napätím 3 volty.

Lyžica je súčasťou širšieho úsilia o zníženie príjmu soli v Japonsku, kde je priemerná spotreba výrazne nad odporúčanými limitmi Svetovej zdravotníckej organizácie. Technológia má pomôcť ľuďom znížiť príjem soli bez toho, aby museli obetovať chuť, najmä u potravín, ako sú ramen a miso polievka, ktoré sú základnými prvkami japonskej stravy.

„Japonská kultúra stravovania má tendenciu uprednostňovať slané chute,“ uviedla vedecká pracovníčka Ai Sato. „Japonci vo všeobecnosti potrebujú znížiť množstvo prijímanej soli, ale môže byť ťažké odkloniť sa od toho, čo sme zvyknutí jesť. Práve to nás viedlo k vývoju tejto elektrickej lyžice.“

Podľa prekladu bezpečnostných inštrukcií by lyžicu nemali používať ľudia s implantovanými lekárskymi prístrojmi, ako sú kardiostimulátory, alebo nositeľnými zariadeniami, ako sú monitory srdcového tepu. Rovnako by sa jej mali vyhnúť tí, ktorí majú alergiu na kovy, problémy s tvárovými nervami, trpia poruchami krvácania, podstupujú liečbu zubov alebo v prípade tehotenstva.

Používanie umelej inteligencie sa za posledný polrok takmer zdvojnásobilo. Ako ovplyvnilo podmienky na pracovnom trhu?

Technologický pokrok ide neustále dopredu. Kým pred pár desiatkami rokov ľudia za najväčší míľnik považovali vznik internetu, v súčasnosti možno hovoriť o umelej inteligencii (AI). Keď pred rokom jej funkcie začali čoraz viac prenikať do každodenného života, mnohí jedinci boli voči jej pravidelnému používaniu skeptickí. Nielenže môže nahradiť niektoré pracovné pozície, ale aj študentov, napríklad pri písaní záverečných prác.

Niektoré vysoké školy zobrali situáciu do svojich rúk a vymysleli opatrenia, ako predísť jej zneužívaniu. Príkladom je Podnikohospodárska fakulta Vysokej školy ekonomickej v Prahe, ktorá zrušila písanie bakalárskych prác. Namiesto toho študentov čaká vypracovanie bakalárskeho projektu, v ktorom preukážu svoje praktické zručnosti, informuje Forbes. Čo prinieslo jej používanie po roku od jej najväčšieho rozmachu?

Nové podmienky na pracovnom trhu

V súčasnosti umelú inteligenciu využíva v práci 75 % znalostných pracovníkov, pričom za posledný polrok sa jej používanie takmer zdvojnásobilo, uvádza Forbes. Jej benefity vidia predovšetkým lídri, ktorí ju považujú za efektívny nástroj, ako si udržať konkurencieschopnosť. Avšak až 60 % z nich tvrdí, že ich spoločnosti chýba plán na jeho implementáciu. Vyplýva to z výsledkov tohtoročného Indexu pracovných trendov, ktorý vydala spoločnosť Microsoft v spolupráci so sociálnym médiom LinkedIn.

V prípade samotných zamestnancov ide o tvrdenia, že AI im šetrí čas, zvyšuje kreativitu či umožňuje sa sústrediť na dôležitú prácu. Až 78 % z nich prináša do svojho zamestnania svoje nástroje, čo však podľa Microsoftu môže ohrozovať firemné údaje.

Súčasné podmienky na pracovnom trhu si priam vyžadujú, aby potenciálni pracovníci vedeli narábať s nástrojmi umelej inteligencie. V súvislosti s tým 55 % zamestnávateľov má obavy z nedostatku vhodných zamestnancov, ktorí môžu obsadiť určité pracovné pozície. Najväčší tlak sa pociťuje v oblastiach kybernetickej bezpečnosti, inžinierstva alebo kreatívneho dizajnu.

Počet užívateľov umelej inteligencie neustále stúpa. Zdroj: pexels.com

Pre zamestnávateľov sú dané zručnosti priam rozhodujúce, pričom až 66 % z nich odmieta zamestnať niekoho, kto nimi nedisponuje. V nevýhode je však viacero pracovníkov, pretože len 39 % užívateľov AI absolvovalo školenie v danej oblasti v spoločnosti, v ktorej pracovali alebo pracujú. Firmy však o daný krok neprejavujú príliš záujem, pričom len 25 % z opýtaných ho v nasledujúcom roku plánujú uskutočniť.

„Vo výskume sa objavili štyri typy používateľov AI, od skeptikov, ktorí zriedkavo používajú AI, až po pokročilých používateľov, ktorí ju používajú vo veľkej miere. V porovnaní so skeptikmi pokročilí používatelia AI zásadným spôsobom preorientovali svoje pracovné dni, prehodnotili obchodné procesy a ušetrili viac ako 30 minút denne,“ uzavrela spomínaný prieskum spoločnosť Microsoft.

Záujem o jej služby majú aj Slováci

Ako vyplýva z reprezentatívneho prieskumu, ktorý prebehol v jeseni minulého roka, v danom časovom období si stihlo umelú inteligenciu v podobe jazykových generatívnych modelov (UI) vyskúšať viac ako trištvrte milióna Slovákov. V praxi ide o 18 % slovenskej populácie, píše portál aktuality.sk.

Najviac používateľov možno nájsť najmä u mladšej generácie, ktorá pozostáva z predovšetkým zo študentov stredných a vysokých škôl. O výsledkoch uvedeného prieskumu informovala agentúra Go4insight.

Za častých používateľov nástrojov umelej inteligencie možno považovať študentov stredných a vysokých škôl. Zdroj: pexels.com

Pod UI si možno predstaviť nástroje, ako ChatGPT, Bing Chat či ďalšie obdobné služby, ktoré boli celosvetovo predstavené koncom roka 2022. Do októbra 2023 ich pravidelne využívalo sedem percent slovenského obyvateľstva, čo predstavuje približne 300-tisíc Slovákov. Zároveň podľa informácií Go4insight ich využívanie od mája 2023 narástlo približne o 40 %, čím vzrástol aj podiel ich pravidelných užívateľov.

Uvedený prieskum sa realizoval v dvoch formách, a to v podobe osobného a online interview s obyvateľmi Slovenska vo veku 15 až 79 rokov. Prebiehalo počas septembra a októbra 2023, pričom jeho reprezentatívnu vzorku tvorilo tisíc respondentov.

Európska rada schválila zákon na reguláciu umelej inteligencie. Modely rozdelí podľa rizika

Umelá inteligencia doslova zachvátila svet, pričom mnoho spoločností sa snaží zužitkovať novodobý fenomén vo svoj prospech. Vývin nových a efektívnejších modelov umelej inteligencii je zrejme nezastaviteľný. Napriek tomu sa však Európska únia snaží o reguláciu.

Rada Európskej únie schválila v utorok 21. mája zákon zameraný na zosúladenie pravidiel týkajúcich sa umelej inteligencie na území členských krajín únie. Akt o umelej inteligencii sa má riadiť prístupom založeným na posúdení rizika, informuje rada v tlačovej správe.

Nový zákon preto rozlišuje niekoľko druhov umelej inteligencie. Na systémy s limitovaným rizikom by sa vzťahovali veľmi mierne povinnosti týkajúce sa transparentnosti. Vysoko rizikové systémy by boli povolené, ale podliehali prísnejším požiadavkám.

Osobitnou kategóriou sú systémy umelej inteligencie s využitím na kognitívne behaviorálne manipulácie a sociálne skórovanie. Tieto modely budú v zakázané. To isté platí o používaní umelej inteligencie na prediktívny policajný dohľad založený alebo kategorizáciu ľudí.

Prvý svojho druhu

„Tento prelomový zákon, prvý svojho druhu na svete, rieši globálnu technologickú výzvu, ktorá zároveň vytvára príležitosti pre naše spoločnosti a hospodárstva,“ uviedol belgický štátny tajomník pre digitalizáciu Mathieu Michel. Hovorí, že ide o významný míľnik pre úniu.

Kvôli aktu sa zároveň zriadilo niekoľko riadiacich orgánov. Prvým z nich je Úrad pre umelú inteligenciu, ktorý spadá pod Európsku komisiu. Ďalším z nich je Rada pre umelú inteligenciu so zástupcami členských štátov, ktorá má poskytovať poradenstvo pri jeho uplatňovaní.

Modely umelej inteligencie na všeobecné účely, ako napríklad ChatGPT, nemajú predstavovať systematické riziko. Zdroj: unsplash.com/@jupp

Okrem toho vznikla vedecká skupina tvorená z nezávislých odborníkov, aby podporili činnosti súvisiace s presadzovaním práva a poradné fórum pre zainteresované strany. To bude poskytovať technické a odborné znalosti Rade pre umelú inteligenciu a Európskej komisii.

V prípade porušenia nového zákona hrozia spoločnostiam pokuty. Ich výšku stanovili ako percento z celkového ročného obratu za minulý rok, prípadne ako vopred určená suma podľa toho, ktorá z nich je vyššia, uvádza portál Živé.sk na základe správy z TASR

Technologicky sektor sa obáva

„Aktom o umelej inteligencii Európa zdôrazňuje význam dôvery, transparentnosti a zodpovednosti pri práci s novými technológiami a zároveň zabezpečuje, aby sa táto rýchlo sa meniaca technológia mohla rozvíjať a podporovať európske inovácie,“ dodáva Michel.

Lídri technologického sektoru sú však voči novému skeptickí. „V zákone EÚ o umelej inteligencii a na rôznych iných miestach existujú ustanovenia, ktoré regulujú výskum a vývoj,“ povedal pre CNN šéf spoločnosti Meta pre umelú inteligenciu Yann LeCun.

Hovorí, že to nie je správne. Podobný názor zastáva aj technologický riaditeľ spoločnosti Amazaon Werner Vogels. „Existuje celý rad oblastí, v ktorých sú podľa mňa riziká minimálne a mali by sme v nich nechať inovácie bežať,“ povedal CNN na VivaTech Conference.

Európska komisia v súčasnosti prešetruje Amazon, kvôli možnému porušeniu Nariadeniu o digitálnych trhoch. Zdroj: unsplash.com/@christianw

Zároveň však dodal, že v iných oblastiach, kde chybovosť modelov umelej inteligencie by mohla mať väčšie dopady na ľudské životy, by sa hrozby mali riadiť „jedinečne pre danú oblasť“.  Zdôraznil, že Amazon reguláciu víta, ale varoval EÚ pred nadmernou reguláciou.

Poukázal pri tom na zákon o ochrane osobných údajov, známy ako GDPR, pričom ho označil za veľmi „hrubú“ knihu. Európska únia je známa svojimi zákonmi, medzi nimi aj Nariadenie o digitálnych trhoch (DMA), o ktorom sme vás informovali v predchádzajúcom článku.

Potrebujeme globálnu reguláciu?

Používanie, vývoj a výskum umelej inteligencie by mohli regulovať aj jednotlivé štáty podľa toho, ako uznajú za vhodné. Toto riešenie by však mohlo spôsobiť väčší chaosu v pravidlách a nariadeniach. Spoločnosti by sa totiž museli prispôsobovať každej krajine zvlášť.

Okrem toho sa však načrtá ďalší problém, ktorého podstata je ekonomická. Portál britskej televízie SkyNews informuje o tom, že regulačné orgány v Spojenom kráľovstve majú byť pofinancované. Upozornil na to šéf vedeckého výboru britského parlamentu Greg Clark.

Vidí však aj ďalší problém. Novovzniknutý AI Safety Institute nemal pristúp k modelom niektorých vývojárov pred ich uvedením na trh. To im znemožnilo otestovať ich výstupy na zaujatosť, a „aby sa zistilo, či majú neprijateľné dôsledky”.

„Je správne pracovať prostredníctvom existujúcich regulačných orgánov, ale budúca vláda by mala byť pripravená rýchlo prijať zákon, ak sa ukáže, že niektorý z mnohých regulačných orgánov nemá zákonné právomoci, aby bol účinný,“ skonštatoval šéf výboru Clarck.

1 9 10 11 12 13 326